26

Re: Formule 1/18

Tak to jsi dost bohatý a nebo v okolí máte dost sponzorů které jsou tomuto koníčku nakloněni.Tady u nás to je s modelařinou docela těžký a se sponzory vůbec.Já si myslím že to je především o penězích a hlavně když je na to člověk sám.Chuť něco uspořádat jen nestačí.Něco jiného je uspořádat jeden závod ale dotovat celej seriál ze svího se prostě nedá.

27

Re: Formule 1/18

Bohužel bohatý nejsem a ani sponzoři se sami nehrnou, ale opravdu to člověk může dělat jenom s tím, že zisk po závodě=0. To je ale na dlouhé povídání jak a proč se co dá dělat. Tož někdy přijeď - dáme pokec... big_smile

28

Re: Formule 1/18

Nejde mi o žádný zisk,taky mě baví když se sejde parta lidí a užijou si to.V dnešní době se lidem nechce nikam jezdit i když to mají kousek natož tak někdo z daleka.Když jsme pořádali závody šestin tak se někdy nesešlo ani tolik lidí aby se mohl závod uskutečnit a to můžu říct že  v okolí jich je přes dvacet.

29

Re: Formule 1/18

F1 v tomto měřítku jistě zustane klubovou záležitostí jako posldení dobou všechny modely menšího měřítka.
Osobně vlastním Scalpela a svezu se s ním u nás na koberci skvěle.
Rozhodně jsem pro tuto novou kategorii F1 1/18 bude to obvzvláštnění tohoto měřítka a jen čas ukáže jestli to byl tah dobrým směrem nebo nikoli.
Už jsem klukům od nás nadhazoval tuto myšlenku,představil jsem jim jaké jsou možnosti modelů a ted jim představím Ludi koncept s F1 jestli by se jim tohle zalíbilo.
Samozřejmě pujde o cenu a to bude pro některé modeláře hlavním měřítkem pro to jestli pořídit či ne pořídit další kategorii i byť je pro to že by měli doma takhle malý monopost F1 na domácí si poježdění mezi talířema po babičce big_smile

30

Re: Formule 1/18

Malé modely jsou o klubovém ježdění...  o mini-z dnes není moc slyšet ale přesto vím, že je po republice několik skupin lidí který si dělají svoje ježdění a nejspíš nikdy nikam jinam na závody nepojedou. S osmnáctinama to asi výhledově bude podobný, nicméně souhlasím s Jepíkem že ufinancování závodů není snadné. V tomhle ohledu jsou ty ještě menší modely (1/28 a 1/24) v obrovské výhodě, protože stačí doslova obývák, ale ono se dá s osmnáctinama jezdit dobře i na menší ploše blížící se mini-z a legrace se užije dost. Je to prostě o tom dát dohromady nějakou místní partu. Tady u nás bylo zpočátku až 15 lidí pak někteří odpadli a nakonec se scházelo jakési jádro cca 5-7 lidí kteří teď přešli k 1/10. Dost dlouho jsem to dělal vesměs z nadšení, ale to taky nefunguje donekonečna....  :?  To ale neznamená že jsem závody odpísknul definitivně, časem uvidíme....
Pokud jde o projekt formule, tak když vezmu určitou analogii s M280 tak to nemusí být vždycky jen o závodění. Těch dvěstěosmdesátek šly mezi lidi desítky, přestože se s nima pořádně vesměs nikde nezávodilo, dodnes je lidi asi mají někde mezi těma talířema po babičce, protože po modelbazarech jich moc vidět není.  lol
I tohle se může stát s tou formulí.

31

Re: Formule 1/18

Ještě jedna možnost by tu byla a to spojit všechny zavody osmnáctin dohromady-mormální onroady,formule i offroady.Určitě by se přilákalo více lidí a nebylo by to ani tak náročné.U Kořínka jsme taky jezdili s offroudama při závodech desetin.

32

Re: Formule 1/18

I o tom jsem uvažoval, ale zatím na Moravě je základna osmnáctinářů On road dost velká. taky jsme tak jezdili kdysi v Okříškách. Uvidíme, jak se to vyvrbí. V každém případě možnost to je přijatelná, ale netuším, jestli jsou Offroudisti 1:18 ochotni někam jezdit, když mají svoje závody doma.
Rychvald - severní Morava a Střední Čechy

33

Re: Formule 1/18

ahoj a zeptám se tě NOHO si z jindřichova hradce, jezdíš myslím i offroad elektro, zahlédl jsem tě v Horním Jelením na závodě. Mají kluci u vás v Jindřichově Hradci tedy onroad auta 1:18 ??? Pokud jo, tak přijeď k nám mezi svátkama na závody co pořádá Vláďa ať se trochu oživí závody onroad aut v této kategorii

http://hbboy.rajce.idnes.cz/ 2 x E-Firestorm 8,5 a 9,5 závitů - EZRUN a Mamba S2, 2 x TT-01 - E - Robitronic, 1 x Formule Tamiya 104 W - LRP SPX, XRAY T3 2012 - Speedpassion Reventor R - ZERO BOOST, Rádia Sanwa MT-4 a Sanwa MX-V, přijímače Sanwa RX461

34

Re: Formule 1/18

Pokud se to zrealizuje a bude se to jezdit a bude to vypadat, ze to za sesonu nezkonci, tak bych si ji mozna postavil.

35

Re: Formule 1/18

Ahoj všichni. Když se něco tvoří, tak že prý lítají třísky. Aby se vše zrealizovalo a uhladilo, tak je potřeba Vašich názorů. Pár názorů je zde:

http://www.masters.cz/tech-projekt-f1-v-meritku-1-ku-18-77853
http://www.masters.cz/formule-1-ku-18-z-jineho-pohledu-86938
http://www.masters.cz/reakce-na-clanek-f1-1-ku-18-z-jineho-pohledu-89939

no a Vaše reakce a návrhy pište do diskuze zde a snad se dílo podaří.
Co říkáte na podzimní seriál čtyř soutěží v Ostravě? Budou zájemci?

Hezký zbytek dne přeji. MiKy; http://mkmiky.wz.cz

36

Re: Formule 1/18

Bylo by  to pěkné,ale dráha 0,9 - 1,2 m široká je pro 1/18 hodně úzká.Vím to z vlastní zkušenosti,protože takovou máme.A formule mají jěště k tomu odkrytá kola.Takže jsou ještě zranitelnější.
Další problém:aby to vypadalo alespoň trochu jako jako formule,musí mít ,při šířce 115 mm alespoň 175 rozvor.Jinak to není ke koukání.
Takže je nutné použit širší a delší tratě.
Na trati,jakou máte vy,by byl pěkný závod formulí 1/24.Třeba od Kyosha.
Nekamenujte mě, píšu jen svůj názor.

37

Re: Formule 1/18

Naprosto s tebou souhlasím i měřítkově.
Já jsem teď začal lítat 1/18 u nás pouze tréninkově a máme šířku 2m a  myslím že když tam poletí 10 vozů tak je to akorád.
Jasně že čistá stopa je čistá stopa na šířku vozu,ale musí být šíře dostatečná kvůli menévrům a možnosti předjetí.
Kór u F1 v tomhle měřítku musí mít člověk možnost prostoru kvůli již tady zmíněným náchylnostem na poničení otevřeného podvozku jenž F1 prostě je.
Ovšem zdruhé strany si myslím,že ....pokud to bude model opravdu koukatelný a potencionální zájemce si jej musí zamilovat na první pohled tak to skýtá určité klubové ježdění.
Jezdit do Ostravy na pár minut ježdění je pro mne z JH šíleně daleko pro mne je výjezd k Vám halda cesty a jel bych v případě jak to bylo v létě když jsem jeli k Luďovi na celý veekend si řádně pojezdit v kategorii 1/10 buggy.
Jde o to,že tyto modely se celoročně jezdí opravdu jen v klubech a v zimnim období je to pro někoho jen doplňková kategorie a dojíždět na závody je nákladná věc což víme všichni.
Jde o to,zda by bylo zajímavé když dáme k dispozici koberec a vytýčení trati zda by ostatní byly schopni přijet...nevládneme časomírou.
Ovšem zázemí je naprosto skvělé protože je to v hospodském sále kde je naprosto nevídaný přístup...řekněme jako doma smile
To jen tak na okraj smile

38

Re: Formule 1/18

...


Neboj, kamenovat Tě nebu. Naše dráha je variabilní a problém ji rozšířit není. Můžeme postavit mnoho variant s různou šířkou. Jen bych z toho zase nedělal RWY (ranvej) :-) Pokud by se závod uskutečnil, tak by pro F1 M18 činilo nejužší místo 1,5 metru, což odpovídá více jak 10 formulí vedle sebe.
Není problém přidat k našim kobercům další. Máme jich tu v okolí k zapůjčení dost a dráhu rozšířit ještě víc. Ale vše má své meze. Přes 2 metry bych však rozhodně nešel.

PS: Ve 23:23 hod. opravena formální chyba v textu.

Hezký zbytek dne přeji. MiKy; http://mkmiky.wz.cz

39

Re: Formule 1/18

určitě....jít přes 2m už by potrádalo akčnost modelů při jízdě.
Máte výhodu, že máte mnohem větší základnu pro využití modelů 1/18.
Já mám nejblíže kluky z Polné u Jihlavy což není nijak daleko s porovnáním kam až dojíždím na závody ovšem ta "priorita" co jezdím za měřítko převládá.
Kdybych jezdil jen Elektro Buggy celoročně tak bych si našel čas na to zajet osumnáctinky ale já si k tomu před dvěma sezónama přibral 1/10 TC jako skvělou průpravu a tréning na "stopu" pro 1/10 buggy a další kolidace se závody bych nebyl schopen pokrýt jinou kategorii což me víc než se......e.
Je pochopitelné že jde to jen o tom zvolit si priority co jezdit...rád bych jezdil i 1/18 TC, ale na to už nezbude čas a hlavně finance i když je to v uvozovkách laciná kategorie...i když si myslím, že 1/10 vycházejí laciněji big_smile ale je to jen o posouzení a prioritách.
Ovšem jen pro doplnění .....doufám, že se ke klukům do Polný dostanu protože bych rád nabral zkušenosti i z tohoto soudku wink

40

Re: Formule 1/18

...


Problém dojezdové vzdálenosti řeší mnoho pořadatelů i závodníků. Je mi jasné, že nikdo kůli závodům malých měřítek republiku přejíždět nebude. Ani s tím nepočítám.
Pokud však bude dost zájemců tady z okolí, tak jim v OV ten závod F1 M18 uspořádám. A o to jde. O nic víc.
Záleží pouze a jen na závodnících co chtějí a co akceptují.

Hezký zbytek dne přeji. MiKy; http://mkmiky.wz.cz

41

Re: Formule 1/18

Pochopitelně...
Já si prostě jen stěžuju...taky bych rád ovšem není to možné jezdit.
Jen plkám a doufám,že ne jenom tobě se tu někdo vyjádří se zájmem si zajezdit.
Najdou si nás dle našich bydlišť a kdo ví co se s toho může vylíhnout.
Následné akce a výměny návštěv jezdců nejsou vyjímkou to už jsem zažil.
Tak kdo ví co se touhle akcí F1-1/18 probudí k životu wink
Každopádně přeji tomu hodně zdaru.....a mnohem víc

42

Re: Formule 1/18

Pánové.... víte dobře že maketovost v RC není vždy priorita, od toho máme vitrínkový modely. Na druhou stranu nějakou formu by to mít mělo aby to nedošlo tam, kam jdou teď formule 1/10, tedy třeba kastle F1 na Pancar podvozku. Nebo třeba naprosto neodpovídající kola z modelů TC či GT posazený na formuli jsou taky pastva pro oko.
Tudíž momentální stav rozměrů F118 je rozvor cca 170mm a šířka cca 112-116mm. Karoserie rozhodně nebude maketa. Bude snaha ji udělat vizuálně líbivou a blízkou nějakýmu reálnýmu F1 autu, ale je třeba v první řadě vzít v potas, že se pod ní musí vejít výbava a taky by se neměla po prvním závodě rozpadnout.

Pokud jde o ježdění a trať tak to je víceméně věc každýho pořadatele, ale pokud se nedokážete s osmnáctinou srovnat řekněme v šesti autech na dráze šířky 0,8-1,4m (délka trati cca 40m) tak koukejte vrátit RC řidičáky.  lol
Ono totiž jezdit na tratích téhle rozměrové  třídy má spoustu věcí do sebe.
Šířka 2m na osmnáctinu je dle mýho nesmysl, ale jak jsem napsal výše, do toho nikomu mluvit nebudu....  wink

43

Re: Formule 1/18

Miky za těch podmínek,které jsi nastínil by to bylo pěkné poježdění.A stačí 1,5m.Pokud se to uskuteční určitě se zúčastním.
Formuli už tvořím ze Scalpela.
Pro Luďka:Nezapomínej,že se zůčastní i jezdci nevyježdění a těm cca 1m bude stačit když budou sami.V závodě budou nejen zavazet,ale budou i příčinou havárií.Zvláště u formulí,kdy skoro každý dotyk je několik kotrmelců.
My máme všude 1,2m a už 4 auta je moc.

44

Re: Formule 1/18

Ještě k maketovosti:
Vdyť přece proto to chceme jezdit,ne?Vavříny si může,kdo chce,vyjezdit jinde.Tady jde především o pocit.
A proto bych určil maximální rozvor při rozchodu max.116 mm.Rozchod max 116 proto ,protože to je max. rozchod v kat.1/18,aby se daly použít komponenty ze stávajících již odložených modelů.

Taky se mi nelíbí kam se to pohnulo v 1/10,ale tam to jezdím proto,abych se porovnal se špičkou a zjistil,jak na tom jsem(mimochodem zatím nijak moc valně).
Ale i tady se to na Moravě už začíná řešit.
http://www.rc2wd.cz/gp_propozice.php

45

Re: Formule 1/18

Ještě k maketovosti:
Vdyť přece proto to chceme jezdit,ne?Vavříny si může,kdo chce,vyjezdit jinde.Tady jde především o pocit.
A proto bych určil maximální rozvor při rozchodu max.116 mm.Rozchod max 116 proto ,protože to je max. rozchod v kat.1/18,aby se daly použít komponenty ze stávajících již odložených modelů.

Taky se mi nelíbí kam se to pohnulo v 1/10,ale tam to jezdím proto,abych se porovnal se špičkou a zjistil,jak na tom jsem(mimochodem zatím nijak moc valně).
Ale i tady se to na Moravě už začíná řešit.
http://www.rc2wd.cz/gp_propozice.php

Ano přesně takhle by se to mělo řešit jak to napsal pan Krejčí.Akorát ještě by asi nemněly tyto dvě kategorie jezdit spolu.Miroslav Vrána

Miroslav Vrána

46

Re: Formule 1/18

Soudruzi, právě jsem se vrátil z Hradu...

sorry, to je jiná historka.

Takže, právě jsem se vrátil ze závodů v Banské Bystrici. Jezdili se tam tři kategorie 1:10 4WD DTM a 1:18 4WD (ve které jsem si odzkoušel Scalpel 2WD) na jedné, široké trati. Pro DTM normálka, pro 1:18 jsou 2 m šířky moc. Všichni tam valí 8900 kV, najel jsem s MIG 280 cca 55% nájezdu vítěze (nedávno v Pozděchově jsem jako začátečník měl ztrátu 35% na vítěze), lítají jako tryskáče, samá rána do mantinelu nebo soupeře.

Úzká dráha a tvrdý mantinel je nejlepší cesta, jak umravnit rychlíkáře a naučit se opravdu jezdit. Stačí slabší motor, pak je to v rukou a ne v peněžence. Proto mě určite v Pozděchově a v Polné zase uvidí, i když je to pro mne ze středního Slovenska taky pěknej kousek cesty  wink  Zase na druhou stranu jezdím kousek kolem  8)  a občas i kolem Ostravska a možná se taky na tu formuli nechám přemluvit.

Pokud nebude moc přetechnizovaná a rychlá.

47

Re: Formule 1/18

kluci, fakt me bavite :-)
kdyz chci jet na zavody, tak tam zavodim... kdyz chci jet na soutez krasy, tak jedu na soutez krasy. Kombinace neni mozna a v kazdem pripade vypada divne :-)

Ano, zavody mohou byt a byvaji pohodove, nicmene vycitat nekomu, ze na zavodech zavodi je moc zabavne :-)

Ludku, drzim palce.

48

Re: Formule 1/18

Jo holt někdo chce vyhrávat a někdo se chce zase bavit.A ta výhra,pokud se povede,je jako třešnička na dortu.
Každý je trochu jiný.
A divil by ses,jak jde závodění skloubit se soutěží krásy (teda krásy aut,ne jiné).Na to je opravdu jiná akce.

49

Re: Formule 1/18

Zdenku, tomu rozumim, ale zarazi me pristup tech, kteri se chteji bavit, ze se navazi do tech, kteri chteji i zavodit a jejich model neni primo ze salonu krasy :-)

I realne vozy jsou jen otroci pravidel a snazi se jit na jejich hranu (ci za ni).
Me osobne se libi F1 z 80. let a s necim, co vypada jako F1 od roku 2000 bych nejel (model).

Souteze krasy (s modelem) jsem si uzil nekolikrat na ME a nikdy me to nenadchlo :-) (i se psem chodim radeji na cvicak a zkousky nez na vystavy)

jestli mohu jen poradit, vezmete rozmery formuli tak, aby byla definovana max. sirka a delka, aby vypadaly normalne a ne jako nudle do polevky :-)

Ludku, uz mas nejake blizsi informace, fotky z vyvoje, video z testovani...?

50

Re: Formule 1/18

kluci, fakt me bavite :-)
kdyz chci jet na zavody, tak tam zavodim...


Ano, ale aby se do mne strefoval, kto líta od pankhejtu k pankhejtu a jen proto, že je dráha široká, si myslí, že se na ní vejde s autem jedoucím dvojnásobkem přijatelné (dráhou) rychlostí a možná čtyřnásobkem svých schopností...